25.06.2009 | Hungary

Végeselem és Szimuláció Akadémia - beszámoló

Elérkezett a digitális prototípus készítés ideje

Több mint 130 résztvevőt vonzott az S&T Unitis Magyarország Kft. június 25-i végeselemes és szimulációs technológiákról szóló rendezvénye. A nap során a Pro/ENGINEER analízis eszközök széles spektrumával és önálló szimulációs szoftverekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Ezen a rendezvényen került sor a Pro/ENGINEER környezetbe integrált SPEOS optikai és fény analízis modul magyar őrsbemutatójára is.

A végeselemes szimuláció magyarországi helyzete, az eszközök megítélése
Prezentáció letöltése >>
A rendezvényt megelőzően az S&T Unitis Magyarország Kft. országos – nem reprezentatív - felmérést végzett a szimulációs technológiák jelenlegi magyarországi elterjedtségéről, a hasznosságuk megítéléséről, a szoftverekkel kapcsolatos elvárásokról, a megtapasztalt kihívásokról. A feltett kérdésekre 148 mérnök, tanár és egyetemi professzor adott választ a legkülönbözőbb szakterületekről, sokféle analízis szoftverrel szerzett tapasztalat alapján. Az előzetesen várthoz képest kisebb az analízis szoftverek jelenlegi elterjedtsége, mindössze a válaszadók 12%-a használ ilyen megoldásokat. A felhasználók többsége viszont jellemzően elégedett a szimulációs szoftverekkel. A szimulációs szoftverekkel kapcsolatban egyértelműen a megbízható eredményeket tartják a legfontosabbnak, ezt követően pedig a CAD integrációt, a gyors adatelőkészítést és a sebességet.

Elméleti háttér: az adaptív – p megoldó a titok nyitja
Prezentáció letöltése>>
A PTC úgy tervezte a Pro/MECHANICA-t, hogy kezelése az alkalmai szimulációk során is magától értetődő legyen végeselemes előképzettség nélkül is. A különbségek jobb megértése érdekében az elméleti háttér rövid ismertetésével kezdődött a bemutatók sora.
A versenytársak többsége jellemzően H-típusú megoldót alkalmazó, önálló szimulációs alkalmazás.

A jellemző kihívások ezen szoftvereknél:
  1. A CAD modellek végeselemes idealizációja nehezen automatizálható, az adatáramlás a CAD és szimulációs rendszerek között nem zökkenőmentes.
  2. A kisméretű geometriák környékén be kell sűríteni a hálót a pontosabb eredmények érdekében, a háló sűrítéssel együtt intenzíven nő a számítási idő.
  3. A mérnök nem lehet benne biztos, hogy elegendően sűrű-e már a háló a korrekt eredményekhez.

A Pro/ENGINEER Mechanica mindhárom problémát kezeli:

1. A szoftver közvetlenül a CAD modellen végzi a szimulációt, tökéletes integrációt nyújtva optimalizálásokhoz is.
  2. A szoftver adaptív – p megoldója a kis geometriáknál nem a hálót sűríti, hanem az ún. geometriai elemek oldaléleinek polinom fokszámát növeli automatikusan, a mérnök beavatkozása nélkül akár kilencedfokú polinomig. Így az analízis a pontos geometrián történik.
  3. A szoftver automatikusan addig számol, amíg az előre megadott pontossági tartományba el nem ér a rendszer. Ez teljes biztonságot ad a felhasználónak az eredmények értékelésekor.

Skálázható, mérnökorientált Pro/ENGINEER szimulációs technológiák
Videó (tervezés - analízis - gyártás) >>
A rendezvényen élő bemutatók során ismerhették meg a résztvevők a Pro/ENGINEER Mechanica erejét lineáris és nemlineáris szerkezeti, hőtechnikai, kifáradási elemzésben, optimalizálásban és multidiszciplináris kapcsolt analízisekben, mindet egyszerű köntösbe csomagolva. A modulcsalád tagjai:
Pro/MECHANICA Lite: dijmentes modul!
Videó>>

Prezentáció letöltése >>
Belépő szintű szerkezeti analízis, minden Pro/ENGINEER tervezői csomag része
Pro/ENGINEER Mechanica
Adatlap letöltése >>

Szerkezeti, hőtechnikai és modál analízis, optimalizálás az általános, lineáris mérnöki feladatokhoz
Pro/ENGINEER Advanced Mechanica
Prezentáció letöltése >>
Haladó szerkezeti, hőtechnikai és modál analízis, optimalizálás komplex és nemlineáris feladatokhoz
Pro/ENGINEER Fatigue Advisor

Kifáradási analízis, élettartamra méretezés

Új, haladó nemlineáris szimulációs funkciók a Pro/ENGINEER Advanced Mechanica-ban
A Pro/ENGINEER Advanced Mechanica rengeteg újdonsággal bővült az utóbbi két verzióban. Az élő bemutatókon mindenki meggyőződhetett róla, hogy a bonyolult problémák is egyszerűen kezelhetők ebben a környezetben. A Wildfire 4.0 verzióban jelent meg az elasztomerek, gumik szimulációja, a Wildfire 5.0 verzióban pedig a fémek nemlineáris, folyáshatár utáni tartományban történő viselkedésének elemzése. Ezen felül gyakorlati példákat láthattak a résztvevők nagy alakváltozások, és kontakt problémák kezeléséről, előfeszített modális analízisről és kompozitok szimulációjáról.
A végeselemes rendezvényeken megszokott, hogy csak a végeredmények kerülnek bemutatásra, itt viszont nagy hangsúlyt kapott, hogy milyen módon lehet eljutni a megfelelő eredményekig.

Vázszerkezetek tervezése és analízise során fellépő kihívások automatizált megoldása
Expert Framework adatlap letöltése >>
Expert Framework video >>
A Pro/ENGINEER Expert Framework váz- és acélszerkezeti szoftverrel pillanatok alatt elkészíthetők a legbonyolultabb szerkezetek is. A vázak intelligensen és automatizáltan idealizálhatók rúdmodellé vagy héjmodellé, amin a Pro/ENGINEER Mechanica analízis gyorsan lefuttatható. A feszültség koncentrációs helyek részletesebb elemzése pedig az eredeti testmodellen végezhető el. A megoldás nagyszerűségét az integráció szintje adja. Minimális az adatelőkészítési idő, a CAD modell és a szimulációs modell asszociatív kapcsolatban van, így egyszerűvé válik az iteratív vizsgálatok, vagy optimalizálások kezelése.

Analízis eszközt minden mérnök kezébe!
A PTC felismerve a szimulációs megoldások egyre nagyobb jelentőségét a piacon úttörő módon három analízis eszközének belépő szintű, Lite változatát is díjmentesen adja minden Pro/ENGINEER tervezői csomaghoz:
  • Pro/MECHANICA Lite: szerkezeti analízis
  • Manikin Lite: ergonómiai szimuláció
  • Spark Lite: elektromos átütés vizsgálat

Ezekkel a modulokkal érték teremthető, és ha a mérnök komplexebb feladatokkal találkozik, az adott Lite modul bármikor kedvező áron frissíthető a nagyobb „testvérekre”.

Optikai és fény analízis SPEOS modul Pro/ENGINEER környezetben
Adatlap letöltése >>
Igazi kuriózum volt a high-end, fizikai alapokon nyugvó SPEOS optikai modul élő bemutatója, aminek során egy telefon nyomógombjainak megvilágítás tervezésén keresztül nyerhettek betekintést a résztvevők ebbe e különleges világba. A modulhoz hatalmas fényforrás, prizma és egyéb optikai anyag könyvtár tartozik. Ezeket felhasználva kielemezhető, hogy az adott fényforrások elegendő mennyiségű és megfelelő színű fényt juttatnak-e el a kívánt helyekre. A rendszer képes arra, hogy a kialakult fényspektrumot az adott iparágban honos – pl. autóipari –szabványoknak megfelelően leellenőrizze.

C3D Kft. felhasználói előadás
Prezentáció letöltése >>

A C3D Kft. Magyarország egyik legnagyobb mérnökirodájaként számos végeselemes projektben vett részt. Ezek közül mutatta be Szabó Zoltán műszaki igazgató egy belsőégésű motor hengerfejének kialakítása során a Pro/MECHANICA-val végzett érzékenység-vizsgálat tapasztalatait. Az elemzés során a geometriai paraméterek változásának hatását vizsgálták a szilárdsági viselkedésre.

További előadások, bemutatók

Pro/ENGINEER Manikin:
integrált ergonómiai analízis az emberközpontú tervezésért.

Mathcad:
a prediktív szimuláció és mérnöki számítások eszköze
Prezentácció letöltése >>

Viselkedés alapú modellezés:
a Pro/ENGINEER Behavioral Modeling modullal célvezérelt tervezési feladatok oldhatók meg.

Égetési segédeszköz termikus vizsgálata a Pro/ENGINEER Mechanica segítségével - Imerys Magyarország Tűzállóanyaggyártó Kft. esettanulmány
Prezentáció letöltése >>

Dynaform: képlékeny lemezalakítás, mélyhúzás szimuláció. A lemezalkatrészek egyre komplexebbekké válnak, gyártásuk során fontos a szakadások, gyűrődések elkerülése és a megfelelő szerszám és a szükséges alakító lépések pontos feltérképezése. Ebben nyújt hathatós segítséget a Dynaform.

Moldex3D/eDesign
– valóság közeli mérnöki fröccsöntés szimuláció. A szoftvert eleve a valós 3D-s szimulációra tervezték, aminek segítségével a tömör, vagy vastag falú modellek is egyszerűen kezelhetők.

Kompozitok elemzése Pro/ENGINEER Advanced Mechanica-ban
Illusztráció

SPEOS for Pro/ENGINEER: fizikai alapokon nyugvó fény és optikai elemzés

Moldex3D/eDesign – az igazi 3D-s fröccs-szimuláció